ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Είτε το ονομάζετε κακοσμία είτε χαλίτωση πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση που στεναχωρεί και προκαλεί αμηχανία. Μερικοί άνθρωποι με κακοσμία στόματος δεν είναι ενήμεροι για το πρόβλημα τους. Αν ανησυχείτε ότι έχετε κακοσμία τότε επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας. Μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας και αν οφείλεται σε στοματικό πρόβλημα μπορεί να σας παρουσιάσει ένα σχέδιο θεραπείας για να την εξαλείψει.

Ότι τρωμε επηρεάζει τον αέρα που εκπνέουμε. Φαγητά όπως σκόρδο και κρεμμύδια συμβάλουν στην ενοχλητική στοματική μυρωδιά. Όταν το φαγητό απορροφηθεί στην αιματική κυκλοφορία μεταφέρεται και στους πνεύμονες όπου και αφήνει τη μυρωδιά του. Το βούρτσισμα και τα στοματικά διαλύματα  κρύβουν μόνον παροδικά τη μυρωδιά. Η μυρωδιά συνεχίζεται μέχρι ο οργανισμός μας να την εξουδετερώσει. Οι διάφορες δίαιτες μπορούν να αναπτύξουν ανεπιθύμητη κακοσμία λόγω μη συχνής λήψης τροφής.

Αν δε βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια σας, υπολείμματα τροφών μπορούν να παραμείνουν στο στόμα, μαζεύοντας βακτηρίδια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία. Φαγητά που κατακρατούνται μεταξύ των δοντιών, πάνω στη γλώσσα και πάνω στα ούλα μπορούν να σαπίσουν αφήνοντας δυσάρεστη μυρωδιά.

Κακοσμία μπορεί επίσης να προκληθεί και από ξηροστομία, η οποία παρατηρείται όταν μειωθεί η ροή του σάλιου. Το σάλιο είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό του στόματος και την απομάκρυνση κόκκων τροφών που μυρίζουν άσχημα. Ξηρό στόμα μπορεί να προκληθεί επίσης και από ποικίλες παθολογικές καταστάσεις όπως παθήσεις των σιαλογόνων αδένων και στοματική αναπνοή. Αν υποφέρετε από ξηροστομία ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει τεχνητό σάλιο ή να εισηγηθεί να χρησιμοποιείτε καραμέλες χωρίς ζάχαρη καθώς και να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών.

Το κάπνισμα προκαλεί κακοσμία. Αν καπνίζετε ζητήστε από τον οδοντίατρο σας βοήθεια για διακοπή αυτής της βλαβερής συνήθειας.


Η κακοσμία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα γενικότερης διαταραχής όπως τοπικής λοίμωξης στην αναπνευστική οδό, χρόνια ιγμορίτιδα, ρινική καταρροή, χρόνια βρογχίτιδα, διαβήτης, γαστρεντερικές διαταραχές, ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια.  Αν ο οδοντίατρος σας αποφανθεί ότι η κατάσταση του στόματος σας είναι υγιής πρέπει να αποταθείτε στον οικογενειακό σας γιατρό ή κάποιο ειδικό για να καθορίσει την αιτία της κακοσμίας.

Η επιμονή στα μέτρα στοματικής υγιεινής είναι ουσιώδης για τη μείωση της κακοσμίας. Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις για προληπτικό καθαρισμό και έλεγχο. Αν νομίζετε ότι η κακοσμία σας επιμένει κάντε ένα κατάλογο με τις τροφές που τρωτε καθώς και τα φάρμακα που παίρνετε. Κάποια φάρμακα μπορεί να παίζουν ρόλο στη δημιουργία οσμών στο στόμα. Γνωστοποιείστε στον οδοντίατρο σας οποιαδήποτε επέμβαση ή ασθένεια περάσατε.

Βουρτσίζετε δυο φορές τη μέρα με μια φθοριούχα οδοντόπαστα για να απομακρύνετε τα υπολείμματα των τροφών και την οδοντική πλάκα. Βουρτσίζετε και τη γλώσσα. Μια φορά τη μέρα χρησιμοποιήστε το οδοντικό νήμα ή κάποιο μεσοδόντιο βουρτσάκι για να καθαρίσετε τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια.

Τα στοματικά διαλύματα είναι γενικά καλλυντικά και δεν έχουν επίδραση μακράς διάρκειας στην κακοσμία. Αν συστηματικά χρησιμοποιείτε κάποιο διάλυμα για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας και να κρύβετε τη δυσάρεστη οσμή του στόματος σας τότε πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας.

Αν χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια για τον έλεγχο της πλάκας ο οδοντίατρος σας θα σας συστήσει να χρησιμοποιείτε ένα αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα. Τα φθοριούχα στοματικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται παράλληλα με το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας.

P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

Η Οδοντιατρική Κλινική ιδρύθηκε από τον Δρ. Πάμπο Επαμεινώνδα στη Λεμεσό Κύπρου. Χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και αποστείρωσης και την υψηλότερη υγιεινή καλύπτουμε ένα μεγάλο φάσμα ... About P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

Αγίας Ζώνης 30Α
3027 Λεμεσός Κύπρος

Tel: +357 25 36 16 16
Fax: +357 25 87 88 87
info@lemesosdental.com Send instant message

Web design in Cyprus by Braincache™.