ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ - ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ

Το βούρτσισμα απομακρύνει την οδοντική πλάκα και τα άλλα υπολείμματα από τα δόντια σας. Η πλάκα παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις στοματικές παθήσεις όπως είναι η οδοντική τερηδόνα και η περιοδοντική νόσος. Ο καλύτερος τρόπος για την απομάκρυνση της πλάκας από την επιφάνεια των δοντιών σε καθημερινή βάση είναι το συστηματικό βούρτσισμα.


Χρησιμοποιήστε μια μαλακή θυσανωτή οδοντόβουρτσα (οι συνθετικές τρίχες προτιμούνται επειδή οι φυσικές τείνουν να κατακρατούν μικρόβια λόγω των πόρων που έχουν). Σιγουρευτείτε ότι πήρατε το κατάλληλο μέγεθος.

Τοποθετείστε τις τρίχες με γωνία 45 μοιρών σε σχέση με τα δόντια. Ωθείστε τις μύτες των τριχών κάτω από τα ούλα. Κουνήστε τις τρίχες πολύ προσεκτικά έτσι ώστε η όποια πλάκα αναπτύχθηκε κάτω από τα ούλα να απομακρυνθεί. Σιγουρευτείτε ότι βουρτσίζετε την εξωτερική επιφάνεια, την εσωτερική και τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών σας. Όσον αφορά τα μπροστινά δόντια, βουρτσίστε τις εσωτερικές επιφάνειες της πάνω και της κάτω γνάθου τοποθετώντας την βούρτσα κατακόρυφα και κάνοντας πολλές πάνω-κάτω κινήσεις με το μπροστινό τμήμα της βούρτσας πάνω από τα δόντια και τα ούλα.

Το βούρτσισμα της γλώσσας
βοηθά στο φρεσκάρισμα της αναπνοής σας. Υπολείμματα και βακτήρια κατακρατούνται στη γλώσσα και προκαλούν κακοσμία.

Προληπτικά βουρτσίζετε τουλάχιστον μια φορά τη μέρα κατά προτίμηση πριν πάτε για ύπνο. Προσθέτοντας ακόμα ένα βούρτσισμα μετά το πρωινό αυξάνετε τις πιθανότητες για πλήρη απομάκρυνση της πλάκας.

Μη βιάζεστε όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας.
Ένα πλήρες βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 3 λεπτά.

Αν βουρτσίζετε τα δόντια έντονα και με μεγάλη πίεση ή χρησιμοποιείτε σκληρή οδοντόβουρτσα αναγκάζετε τα ούλα σας να υποχωρήσουν και έτσι εκτίθεται η επιφάνεια της ρίζας. Επίσης καταστρέφετε τη δομή του δοντιού (αποτριβή). Και οι δυο καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε οδοντική ευαισθησία.


Να αντικαθιστάτετην οδοντόβουρτσα σας όταν οι τρίχες αρχίζουν να ανοίγουν. Μια φθαρμένη οδοντόβουρτσα δεν θα καθαρίσει καλά τα δόντια σας.

Εξομοιωτής ούλων για μάλαξη των ούλων και διαμόρφωση προβληματικών περιοχών μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, να μην χρησιμοποιείται σε υγιείς περιοχές.

Μεσοδόντια βουρτσάκια
για καθαρισμό διαστημάτων μεταξύ δοντιών ή κάτω από γέφυρες.

Ειδικό νήμα για καθαρισμό δύσκολων περιοχών όπως κάτω από γέφυρες ή σιδεράκια.

Ορθοδοντική οδοντόβουρτσα - ειδική σχήματος V - σχεδιασμένη για αποτελεσματικό καθαρισμό γύρω από τα ορθοδοντικά μηχανήματα.
Τι τύπο οδοντόβουρτσας πρέπει να χρησιμοποιώ ;


Οι περισσότεροι επαγγελματίες οδοντίατροι συμφωνούν ότι η μαλακή οδοντόβουρτσα είναι η ιδανική για την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και των υπολειμμάτων από τα δόντια. Οδοντόβουρτσες με κοντές κεφαλές είναι προτιμότερες, αφού μπορούν καλύτερα να φτάσουν σ’ όλες τις περιοχές του στόματος, συμπεριλαμβανομένων των δυσπρόσιτων πίσω δοντιών.
Για πολλούς οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι μια καλή εναλλακτική επιλογή. Κάνουν καλύτερη δουλειά στον καθαρισμό των δοντιών ειδικά γι’ αυτούς που έχουν δυσκολία στο βούρτσισμα ή που έχουν περιορισμένη δεξιότητα χειρισμού.

Πόσο σημαντική είναι η οδοντόπαστα που χρησιμοποιώ;

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις την κατάλληλη οδοντόκρεμα για σένα. Σήμερα υπάρχει ποικιλία από οδοντόκρεμες σχεδιασμένες για πολλές καταστάσεις όπως τερηδόνα, ουλίτιδα, πέτρα, χρωστικές και ευαισθησίες.

Ρωτήστε τον οδοντίατρο σας ποια οδοντόκρεμα είναι η πιο κατάλληλη  για σας.

 

 

P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

Η Οδοντιατρική Κλινική ιδρύθηκε από τον Δρ. Πάμπο Επαμεινώνδα στη Λεμεσό Κύπρου. Χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και αποστείρωσης και την υψηλότερη υγιεινή καλύπτουμε ένα μεγάλο φάσμα ... About P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

Αγίας Ζώνης 30Α
3027 Λεμεσός Κύπρος

Tel: +357 25 36 16 16
Fax: +357 25 87 88 87
info@lemesosdental.com Send instant message

Web design in Cyprus by Braincache™.