ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

Τα ευαίσθητα δόντια κάνουν τη ζωή δύσκολη σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ο πόνος και η ενόχληση κάνουν αδύνατο να απολαύσουν ακόμα και τα πιο αγαπημένα τους ζεστά ή κρύα φαγητά. Τίποτα δε χάθηκε. Σε πολλές περιπτώσεις τα ευαίσθητα δόντια μπορούν να θεραπευθούν επιτυχώς και να ανακουφίσουν το άτομο.

Τι προκαλεί τα ευαίσθητα δόντια (οδοντική υπερευαισθησία)

Συνήθως η ευαισθησία των δοντιών (οδοντική υπερευαισθησία) εμφανίζεται σαν μια παροδική ενόχληση ή πόνος μετά από τη λήψη κρύου φαγητού, κρύων ποτών ή μετά από την εισπνοή κρύου αέρα. Αν ο πόνος είναι πολύ δυνατός και παρατεταμένος, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας διότι αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη μη υγιούς νεύρου.

Συνήθως το πρόβλημα ξεκινά όταν τα ούλα υποχωρήσουν. Τα ούλα καλύπτουν τις ρίζες των δοντιών σαν ένα προστατευτικό στρώμα (βλέπε διάγραμμα πιο κάτω). Καθώς τα ούλα υποχωρούν οι υποκείμενες ρίζες των δοντιών εκτίθενται.  Συνήθως τα ούλα υποχωρούν για ένα από τους δυο παρακάτω λόγους :

  • Λανθασμένο έντονο βούρτσισμα των δοντιών. Υπολογίζεται ότι 50 – 90% των ανθρώπων βουρτσίζουν τα δόντια τους με υπερβολική πίεση. Έπειτα από εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια λανθασμένου έντονου βουρτσίσματος απομακρύνουν το σημαντικό ουλικό ιστό, αποκαλύπτοντας έτσι τις ρίζες των δοντιών.
  • Η φτωχή στοματική υγιεινή οδηγεί στην εναπόθεση πλάκας γύρω από τα δόντια και τα ούλα. Με το χρόνο αυτή η πλάκα σκληραίνει και μετατρέπεται σε τρυγία (πέτρα). Τα βακτήρια στην πέτρα είναι υπεύθυνα για την δημιουργία ουλίτιδας και περιοδοντικής νόσου, που προκαλεί υφίζηση των ούλων.Οι αποκαλυμμένες ρίζες περιέχουν μικροσκοπικούς πόρους ή σωληνάρια που οδηγούν κατ’ ευθείαν στο νεύρο του δοντιού. Πόνος, πίεση και κρύα ερεθίσματα ταξιδεύουν δια μέσου των σωληναρίων και ερεθίζουν το νεύρο των δοντιών προκαλώντας πόνο και ενόχληση. Φυσιολογικά τα ούλα καλύπτουν τη ρίζα του δοντιού παρεμποδίζοντας τα ερεθίσματα αυτά να φτάσουν σ’ αυτούς τους πόρους.

Προλαμβάνοντας την οδοντική ευαισθησία (οδοντική υπερευαισθησία)

Το κλειδί για την πρόληψη της οδοντικής ευαισθησίας είναι να προφυλαχθούν τα ούλα από την υφίζηση. Η μείωση της πίεσης που ασκούμε με το βούρτσισμα των δοντιών βοηθά υπερβολικά στην πρόληψη. Το  πρόβλημα είναι ότι το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια μη συνειδητή, βαθιά ριζωμένη συνήθεια, ενισχυμένη (εμπεδωμένη) για δεκαετίες και γι’αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξει. Συμβουλεύουμε τους ασθενείς μας να χρησιμοποιούν προηγμένες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ή πολύ μαλακές οδοντόβουρτσες. 

Η πρόληψη της ουλίτιδας και της περιοδοντικής νόσου με την κατάλληλη στοματική υγιεινή είναι επίσης καθοριστικής σημασίας στην πρόληψη της υφίζισης των ούλων. Θυμηθείτε ότι παίρνει 2 με 3 λεπτά για το σωστό βούρτσισμα όλων των επιφανειών των δοντιών. Οι περισσότεροι άνθρωποι αφιερώνουν λιγότερο από 45 δευτερόλεπτα, αφήνοντας περιοχές άθικτες όπου η πλάκα μπορεί να αναπτυχθεί. Το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι ουσιώδη, ώστε να φτάσουν στο 35% των επιφανειών των δοντιών στις οποίες το βούρτσισμα δεν μπορεί να φτάσει.

Θεραπεία ευαίσθητων δοντιών (οδοντική υπερευαισθησία)

Τι μπορείτε να κάνετε μόλις βιώσετε την εμπειρία των ευαίσθητων δοντιών; Οι οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια που περιέχουν νιτρικό κάλιο, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της οδοντικής ευαισθησίας. Αυτές οι οδοντόκρεμες απευαισθητοποιούν το νεύρο του δοντιού. Επίσης η θεραπεία με φθοριούχα στοματοδιαλύματα μπορεί να μειώσει την οδοντική ευαισθησία. Μετά από μερικές βδομάδες η ευαισθησία συνήθως απομακρύνεται.

Επιπρόσθετα οι όξινες τροφές (χυμοί, αναψυκτικά, τσάι) μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία και δρουν αντίθετα από τις κρέμες για ευαίσθητα δόντια.

Ένα μεγάλο βήμα στη θεραπεία ήταν η εισαγωγή κρεμών για ευαίσθητα δόντια που περιέχουν χλωριούχο στρόντιο. Αυτά τα προϊόντα επιτυγχάνουν την κρυστάλλωση των αλάτων του σάλιου και την επικάλυψη των πόρων στις απογυμνωμένες ρίζες, έτσι ώστε το κρύο ερέθισμα να μην μπορεί να φτάσει στο νεύρο του δοντιού.

Αν δεν μπορείτε να ανακουφιστείτε βουρτσίζοντας μαλακά και χρησιμοποιώντας κρέμες για ευαίσθητα δόντια, ο οδοντίατρος σας διαθέτει αρκετές επιλογές για ανακούφιση. Ο οδοντίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικά φάρμακα, τα οποία όταν εναποτεθούν στη ρίζα θα μειώσουν ή θα εξαλείψουν την ευαισθησία. Πολλοί οδοντίατροι συστήνουν υψηλής συγκέντρωσης φθοριούχα στοματοδιαλύματα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ευαισθησίας.Μερικές από τις συνηθισμένες θεραπείες που παρέχονται μόνο από οδοντίατρους είναι :

  • άσπρα σφραγίσματα για να καλύψουν τις αποκαλυμμένες ριζικές     επιφάνειες
  • φθοριούχα βερνίκια για επάλειψη της εκτεθειμένης ριζικής επιφάνειας
  • αποφρακτικά της οδοντίνης που επαλείφονται στη ριζική επιφάνεια – συγκολλητικοί παράγοντες.

P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

Η Οδοντιατρική Κλινική ιδρύθηκε από τον Δρ. Πάμπο Επαμεινώνδα στη Λεμεσό Κύπρου. Χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και αποστείρωσης και την υψηλότερη υγιεινή καλύπτουμε ένα μεγάλο φάσμα ... About P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

Αγίας Ζώνης 30Α
3027 Λεμεσός Κύπρος

Tel: +357 25 36 16 16
Fax: +357 25 87 88 87
info@lemesosdental.com Send instant message

Web design in Cyprus by Braincache™.