ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΠΟΤΡΙΒΗ & ΔΙΑΒΡΩΣΗ

Η οδοντική αποτριβή και η οδοντική διάβρωση αφορούν την απώλεια μέρους της εξωτερικής επιφάνειας του δοντιού δηλαδή της αδαμαντίνης και μερικές φορές και βαθύτερων στρωμάτων του δοντιού.

Η οδοντική αποτριβή εμφανίζεται εξαιτίας μηχανικής ή αποτριπτικής δύναμης. Το έντονο βούρτσισμα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία φθοράς της επιφάνειας του δοντιού. Μπορεί επίσης να προκληθεί και από συσκευές όπως οδοντογλυφίδες ή κινητές μερικές οδοντοστοιχίες ή ορθοδοντικό συγκρατητικό μηχάνημα.

Η οδοντική διάβρωση γενικά εκδηλώνεται σαν αποτέλεσμα της δράσης χημικών ουσιών όπως όξινα φρούτα ή και άλλες όξινες τροφές που φθείρουν το δόντι. Η διάβρωση επίσης μπορεί να προκληθεί και από γαστρεντερικά προβλήματα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στην οποία στομαχικά οξέα ανέρχονται από τον οισοφάγο στο στόμα. Οι υπερβολικοί εμετοί που παρατηρούνται κατά τη βουλιμία μπορεί επίσης να προκαλέσουν διάβρωση. Ακόμα η χλωρίνη και άλλα χημικά στις πισίνες μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση κυρίως σε μακροχρόνια δραση.

Η αποτριβή που οφείλεται στο βούρτσισμα καταλήγει σε σφηνοειδείς (σχήματος V) εγκοπές στο κατώτερο τριτημόριο του δοντιού κοντά στη γραμμή των ούλων. Αν η αποτριβή προκύπτει από τις οδοντογλυφίδες, οι εγκοπές αυτές δυνατόν να παρατηρηθούν μεταξύ των δοντιών. Η οδοντική διάβρωση προκαλεί μια εγκοπή λεία και βαθουλωτή πάνω στην επιφάνεια του δοντιού.

Η αποτριβή και η διάβρωση μπορούν να προκαλέσουν οδοντική υπερευαισθησία. Μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση της ευαισθησίας στις ζεστές και κρύες τροφές. Επίσης σημαντική ευαισθησία μπορεί να παρατηρηθεί αν η αδαμαντίνη φθαρεί και η οδοντίνη (η οποία βρίσκεται κάτω από την αδαμαντίνη) αποκαλυφθεί. Η οδοντίνη προστατεύει το πλέον εσωτερικό μέρος του δοντιού (τον πολφό) που περιέχει νεύρα και αιμοφόρα αγγεία.

Η αποτριβή και η διάβρωση μπορούν να επηρεάσουν την πραγματική εμφάνιση των δοντιών σας.

Μόλις η αιτία της διάβρωσης ή της αποτριβής εντοπιστεί και σταματήσει, η καταστροφή του δοντιού συνήθως σταματά. Παρόλα αυτά επιπρόσθετη θεραπεία δυνατό να απαιτηθεί για την αποκατάσταση του δοντιού και την εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Για την πρόληψη της αποτριβής και διάβρωσης :

  • Σιγουρευτείτε ότι η δίαιτα σας δεν περιλαμβάνει πολλές όξινες τροφές και ποτά.
  • Μην πιέζετε έντονα την οδοντόβουρτσα στα δόντια σας. Χρησιμοποιείτε μόνο μαλακή οδοντόβουρτσα.
  • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και οδοντογλυφίδες με το σωστό τρόπο. Καλύτερα να προτιμάτε τα μεσοδόντια ειδικά βουρτσάκια.

Εάν δεν είσαστε σίγουροι για τις κατάλληλες τεχνικές  ζητήστε τη βοήθεια του οδοντίατρου σας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία για τη διάβρωση και την αποτριβή εξαρτάται από τη σοβαρότητα της βλάβης. Αν έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη έλλειψη που είναι πολύ αντιαισθητική τότε μάλλον θα χρειαστεί να αποκατασταθεί το δόντι. Όμως αν υπάρχει μικρή βλάβη και δεν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα οδοντικής υπερευαισθησίας μάλλον δε θα χρειαστείτε οποιαδήποτε θεραπεία.

Αν τα δόντια σας είναι ευαίσθητα ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας συστήσει κάποια θεραπεία με φθόριο για χρήση στο σπίτι σας όπως ζελέ ή στοματικό διάλυμα. Αν τα δόντια σας χρειάζονται διόρθωση ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει ένα υλικό παρόμοιου χρώματος με τα δόντια σας για να αντικαταστήσει την απολεσθείσα περιοχή. Αυτά τα υλικά ονομάζονται σύνθετες ρητίνες ή υαλοειονομερή. Ο οδοντίατρος ή ο υγιεινολόγος μπορούν να επαλείψουν τα προσβεβλημένα δόντια με φθοριούχο βερνίκι.

Η πρόγνωση είναι άριστη αν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί έγκαιρα και η αιτία εξαλειφθεί. Παρόλα αυτά αν η διαδικασία αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση η καταστροφή μπορεί να φτάσει στο κέντρο του δοντιού, τον πολφό.

Όσο περισσότερο χρόνο αφεθεί το πρόβλημα χωρίς αντιμετώπιση τόσο περισσότερη δουλειά θα χρειαστεί για τη διόρθωση του.

P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

Η Οδοντιατρική Κλινική ιδρύθηκε από τον Δρ. Πάμπο Επαμεινώνδα στη Λεμεσό Κύπρου. Χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και αποστείρωσης και την υψηλότερη υγιεινή καλύπτουμε ένα μεγάλο φάσμα ... About P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

Αγίας Ζώνης 30Α
3027 Λεμεσός Κύπρος

Tel: +357 25 36 16 16
Fax: +357 25 87 88 87
info@lemesosdental.com Send instant message

Web design in Cyprus by Braincache™.