ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ


Η ορθοδοντική θεραπεία θα σας προσφέρει ένα εκπληκτικό χαμόγελο για όλη σας τη ζωή. Τα σιδεράκια είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε για σας ή για τα παιδιά σας, χαρίζοντας μακροχρόνια υγεία στα δόντια σας.

Τί είναι η Ορθοδοντική;

Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής, η οποία ασχολείται με τη διευθέτηση των δοντιών στα οδοντικά τόξα και την καθοδήγηση των γνάθων σε αρμονικές θέσεις μεταξύ τους.Ο στόχος είναι η αποκατάσταση της καλής λειτουργίας και βελτίωση της υγείας του στόματος καθώς και της αισθητικής του προσώπου.

Κατάλληλη ηλικία;

Παρόλο που η γενική εντύπωση είναι ότι η ορθοδοντική θεραπεία πρέπει να γίνει στην εφηβεία και όταν τα παιδιά έχουν αλλάξει όλα τα δόντια, από την ηλικία των 7 ετών ο ορθοδοντικός μπορεί να διαγνώσει προβλήματα στην ανάπτυξη των γνάθων ή στην ανατολή των δοντιών και να παρέμβει κατάλληλα. Πιθανόν, κατά την πρώτη εξέταση να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει λόγος για άμεση έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας. Πολλές φορές, όμως, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και σε αυτήν ακόμα την ηλικία, ώστε να προλάβουμε την επιδείνωσή τους.

Ορθοδοντική ενηλίκων

Τα τελευταία χρόνια λόγο των αυξημένων κοινωνικών και επαγγελματικών υποχρεώσεων και της ανάγκης για μια καλύτερη ποιότητας ζωής, όλο και περισσότεροι ενήλικες κάνουν ορθοδοντική .Υπάρχουν σύγχρονοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί προσαρμοσμένοι στις αισθητικές απαιτήσεις των ενηλίκων, όπως :

 • Κεραμικά, πορσελάνινα, ζαφειρένια σιδεράκια
 • Γλωσσικά σιδεράκια
 • Διαφανείς νάρθηκες (Invisalign)

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη σωστή αποκατάσταση προβλημάτων περιοδοντίου (ουλίτιδες, περιοδοντίτιδες) σε συνεργασία με τον περιοδοντολόγο καθώς και να βοηθήσει τον οδοντίατρο να σχεδιάσει και να εφαρμόσει αισθητικές και λειτουργικές προσθετικές αποκαταστάσεις.

Ασθενείς με ορθοδοντικά προβλήματα, που δεν αντιμετωπίστηκαν σε νεαρή ηλικία, μπορούν να κάνουν ορθοδοντική θεραπεία ως ενήλικοι. Συχνά όμως, απαιτείται η συνεργασία του oρθοδοντικού με άλλες ειδικότητες της οδοντιατρικής ή της ιατρικής (περιοδοντολόγος, ενδοδοντιστής, προσθετολόγος, γναθοχειρουργός, ωτορινολαρυγγολόγος, πλαστικός χειρουργός κ.λ.π). Η συνεργασία αυτή δεν αφορά κατ' ανάγκη μόνο εκτεταμένες ορθοδοντικές θεραπείες. Eίναι δυνατό η ορθοδοντική αγωγή να είναι περιορισμένης εκτάσεως και διάρκειας, με χαρακτήρα υποβοηθητικό και υποστηρικτικό των άλλων θεραπειών (περιοδοντική, προσθετική κ.α.).

Σημάδια κινδύνου

Εάν οι γονείς παρατηρήσουν την παρουσία μίας τουλάχιστον από τις παρακάτω καταστάσεις, το παιδί τότε πρέπει να επισκεφθεί τον ορθοδοντικό:

 • Θηλασμός δακτύλου ή χείλους ή γλώσσας
 • Ασυμμετρία στα δόντια και το πρόσωπο
 • Αναπνοή από το στόμα
 • Δόντια ή γνάθοι που δεν ταιριάζουν αρμονικά
 • Συνωστισμός δοντιών
 • Πολύ μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια
 • Παρατεταμένη παραμονή παιδικών δοντιών ή πρόωρη απώλεια από τερηδόνα ή τραύμα
 • Τρίξιμο δοντιών, γνάθοι που κάνουν θόρυβο, δυσκολία στη μάσηση ή στην ομιλία

Βλαβερές συνήθειες

Διάφορες συνήθειες των παιδιών είναι συχνά οι αιτίες για ανωμαλίες της ανάπτυξης των δοντιών και του στόματος. Αυτές οι συνήθειες είναι η στοματική αναπνοή (η οποία σχετίζεται με μεγάλες αμυγδαλές, αδενοειδείς εκβλαστήσεις /κρεατάκια), το χρόνιο άσθμα, (αλλεργίες), ο θηλασμός του δακτύλου , το τρίξιμο των δοντιών, η πρόσθια ώθηση της γλώσσας, το δάγκωμα του κάτω χείλους, των νυχιών ή ξένων αντικειμένων (μολύβια, πέννες κλπ) κ.α.

θηλασμός του δακτύλου

Αν και ο θηλασμός του δακτύλου είναι κάτι το φυσιολογικό για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά (εώς 2-3 ετών), δημιουργεί σοβαρά προβλήματα εάν παρατηρείται μετά την ανατολή των μόνιμων δοντιών.Πρόσθια μετακίνηση των δοντιών είναι το ποιό σύνηθες αποτέλεσμα από το θηλασμό του δακτύλου. Όταν ο θηλασμός του δακτύλου παρατείνεται, προκαλείται συνοστισμός των δοντιών, προβλήματα σύγκλεισης, προβλήματα στην ομιλία ή στην κατάποση.

Όταν οι βλάβες είναι μικρές και η συνήθεια διακοπεί άμεσα, οι βλάβες διορθώνονται από μόνες τους. Εάν η συνήθεια συνεχίζεται ο ορθοδοντικός μπορεί να παρέμβει μετά την ηλικία των 4 (όπου υπάρχει και η σχετική συνεργασία) είτε με ψυχολογική υποστήριξη είτε με τη χρήση μηχανισμών που βοηθούν στη διακοπή της συνήθειας αυτής. Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η συνεργασία του παιδιού και των γονιών.

Ορθοδοντικά προβλήματα

Τα Ορθοδοντικά προβλήματα που χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας διακρίνονται σε οδοντικά, οδοντοφατνιακά και σκελετικά.

Οδοντικά, ονομάζονται τα προβλήματα που αφορούν την θέση και διάταξη των δοντιών μόνο, χωρίς καμία εμπλοκή του υποκείμενου οστού που στηρίζει τα δόντια.

Οδοντοφατνιακά, ονομάζονται αυτά που η δυσαρμονία εμπλέκει και το υποκείμενο φατνιακό οστό, δηλαδή το μέρος εκείνο της γνάθου που "υποδέχεται" τα δόντια. Τα προβλήματα αυτού του είδους είναι κατα κανόνα σοβαρότερα, πιο χρονοβόρα στην διόρθωσή τους και συνήθως η αντιμετώπισή τους είναι πιο αποτελεσματική σε μικρότερες ηλικίες.

Τέλος, σκελετικά είναι τα προβλήματα στα οποία η οστική βάση της μίας ή και των δύο γνάθων είναι σε κάποιο βαθμό υπεύθυνη για την ανωμαλία. Αυτά, αντιμετωπίζονται είτε σε ηλικίες κοντά στην έναρξη της εφηβείας του ασθενούς με συμβατική ορθοδοντική θεραπεία μόνο είτε σε περιπτώσεις ενηλίκων ασθενών, με συνδιασμό ορθοδοντικής και γναθοχειρουργικής/πλαστικής χειρουργικής.

P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

Η Οδοντιατρική Κλινική ιδρύθηκε από τον Δρ. Πάμπο Επαμεινώνδα στη Λεμεσό Κύπρου. Χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και αποστείρωσης και την υψηλότερη υγιεινή καλύπτουμε ένα μεγάλο φάσμα ... About P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

Αγίας Ζώνης 30Α
3027 Λεμεσός Κύπρος

Tel: +357 25 36 16 16
Fax: +357 25 87 88 87
info@lemesosdental.com Send instant message

Web design in Cyprus by Braincache™. Content Management System: BCache v1.2