ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΟ

Η Περιοδοντολογία είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ειδικεύεται στους ιστούς γύρω από τα δόντια (οστά και ούλα) και τις παθήσεις τους. Στόχος της περιοδοντολογίας είναι η αποκατάσταση και μακροχρόνια διατήρηση των περιοδοντικής υγείας που είναι θεμελιώδης για τα δόντια.

Ουλίτιδα είναι η μικροβιακή φλεγμονή των ούλων. Συνήθες σύμπτωμα είναι η αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα, κοκκίνισμα και πρήξιμο των ούλων. Η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμη μέσω τακτικής στοματικής υγιεινής.  Παρόλα αυτά αν παραμεληθεί μπορεί να εξελιχτεί και να επηρεάσει και το στηρικτικό οστό των δοντιών.

 

Περιοδοντίτιδα είναι η χρόνια φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών (οστών και ούλων). Καθώς δεν προκαλεί πόνο μπορεί να μην ανιχνευθεί εγκαίρως και να δημιουργηθούν θύλακες μεταξύ των δοντιών και των ούλων εκτός κι αν διαγνωστεί από τον οδοντίατρο. Προειδοποιητικά συμπτώματα είναι αιμορραγία των ούλων, υφίζηση των ούλων, ενσφήνωση τροφών ανάμεσα στα δόντια, κινητικότητα των δοντιών και κακοσμία του στόματος.

Μη θεραπευμένη ή μη ελεγχόμενη περιοδοντίτιδα μπορεί δυστυχώς να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών ακόμα κι αν κατά τα άλλα τα δόντια είναι γερά. Παρόλο που η περιοδοντίτιδα είναι μη αναστρέψιμη νόσος η θεραπεία στοχεύει στην πρόληψη περαιτέρω ζημιάς και στην διαφύλαξη των δοντιών. Συνεπώς όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπιστεί τόσο καλύτερη και η πρόγνωση.

Παρομοίως, και οι ιστοί γύρω από τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να μολυνθούν από παθογόνα μικρόβια  που μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία ή ακόμα και στην απώλεια των εμφυτευμάτων. Ασθενείς με περιοδοντίτιδα είναι πιο επιρρεπείς στην περιεμφυτευματίτιδα.

Κύριοι επιβαρυντικοί παράγοντες της περιοδοντίτιδας ειναι το κάπνισμα, ο διαβήτης, το άγχος, οι ορμονικές διαταραχές, η παχυσαρκία καθώς και η κληρονομικότητα.

Επιπλέον, η περιοδοντίτιδα μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις (εγκεφαλικό), γέννηση πρόωρων ή ελλιποβαρών νεογνών και άλλες επιπλοκές της υγείας.

Ο περιοδοντολόγος μπορεί να διακόψει την εξέλιξη της νόσου μέσω ενίσχυσης της στοματικής υγιεινής και τακτικούς και λεπτομερείς καθαρισμούς των δοντιών. Η θεραπεία στοχεύει στην απομάκρυνση των μικροβίων και εξάλειψη της φλεγμονής ώστε να αποκατασταθεί η υγεία. Η θεραπεία γίνεται ανώδυνα υπό τοπική αναισθησία και με τελευταίας τεχνολογίας υλικά και εξοπλισμό όπως μεγεθυντικόυς φακούς και ειδικά ξέστρα χειρός και υπερήχων. Σε πιο σοβαρές μορφές της νόσου ενδείκνυται και η χρήση αντιμικροβιακών ουσιών.

Άλλα ουλικά προβλήματα μπορεί να είναι αισθητικής φύσεως όπως υφιζήσεις ή υπερπλασίες των ούλων, ουλικό χαμόγελο ή μετανάστευση των δοντιών.  Σε άλλες περιπτώσεις ο οδοντίατρος μπορεί να χρειάζεται την βοήθεια του περιοδοντολόγου για την πλέον προβλέψιμη αποκατάσταση κάποιου δοντιού.

Υπάρχουν επίσης ποικίλες χειρουργικές τεχνικές όπως οστικής αναγέννησης και πλαστικές ούλων που μπορούν να βελτιώσουν περαιτέρω την περιοδοντική στήριξη των δοντιών, την ανατομία και την εμφάνιση των ιστών κι συνεπώς την πρόγνωση των δοντιών.

Το πλέον σημαντικό για την επιτυχή σταθεροποίηση των περιοδοντικών προβλημάτων είναι η μακροχρόνια και τακτική συντήρηση της στοματικής υγιεινής απο τον ας8ενή και τον περιοδοντολόγο.

P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

Η Οδοντιατρική Κλινική ιδρύθηκε από τον Δρ. Πάμπο Επαμεινώνδα στη Λεμεσό Κύπρου. Χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και αποστείρωσης και την υψηλότερη υγιεινή καλύπτουμε ένα μεγάλο φάσμα ... About P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

P.E. Lemesos Dental Clinic Ltd.

Αγίας Ζώνης 30Α
3027 Λεμεσός Κύπρος

Tel: +357 25 36 16 16
Fax: +357 25 87 88 87
info@lemesosdental.com Send instant message

Web design in Cyprus by Braincache™. Content Management System: BCache v1.2